Рада Європи критикує Азербайджан через ув’язнення двох правозахисників

П'ятниця, 14 серпня 2015, 14:36

Ради Європи розкритикувала Азербайджан і назвала тиском на свободу слову ув’язнення правозахисників.

Про це йдеться у заяві речника генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда.

Правозахисниця Лейла Юнус отримав 8,5 років позбавлення волі за обвинуваченням у шахрайстві та ухилянні від сплати податків. Її чоловік Аріф Юнус був засуджений до 7 років позбавлення волі за аналогічними звинуваченнями.

Прес-секретар Ради Європи зазначив, що до азербайджанської влади буде зроблений запит щодо повного викладу судового рішення і доказів, наданих проти підсудних.

"Зважаючи на відомі системні недоліки в судовій системі Азербайджану і тривожну тенденція збільшення справ проти правозахисників і журналістів, що чинить стримуючий вплив на свободу вираження думки в країні, Ягланд вважає, що вирок у підсумку має розглядатися в Європейському суді з прав людини", - йдеться у заяві.

Лейла Юнус з 1995 року очолює Інститут миру та демократії, який співпрацював з Радою Європи та іншими міжнародними інституціями, повідомляючи про порушення прав людини в країні.

Подружжя також звинувачують у державній зраді, за що їм додатково загрожують пожиттєві строки ув’язнення.

Як повідомлялося, у червні влада Азербайджану наказала ОБСЄ закрити свій офіс у Баку напередодні Європейських Ігор.

Наприкінці минулого року в офісі бюро азербайджанської служби Радіо Свобода в Баку (Радіо Азадлиг) провели обшук співробітники прокуратури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.