Кораблі ВМФ Китаю зайшли у Берингове море, коли Обама приїхав на Аляску

Четвер, 3 вересня 2015, 19:17

П'ять кораблів ВМС Китаю знаходяться в міжнародних водах в Беринговому морі біля берегів Аляски, яку сьогодні як раз відвідує президент США Барак Обама.

Про це повідомляє Reuters.

Офіційний представник Пентагону капітан Джефф Девіс сказав, що це був перший раз, коли Сполучені Штати зафіксували китайські кораблі в Беринговому морі.

"Ми поважаємо свободу всіх націй в експлуатації військових суден у міжнародних водах у відповідності з міжнародним правом", - сказав Девіс.

Поява кораблів є прикладом можливостей ВМС Китаю, які продовжують розширюватися, і перетинається з триденним візитом Обами на Аляску.

Джерела міністерства оборони США на умовах анонімності повідомили, що Сполучені Штати визначили китайський десантний корабель, судно супроводу і три надводних бойових корабля.

Жоден з кораблів не був помічений у непрофесійних або незаконних діях, зазначили чиновники Пентагону.

Представник Білого дому Джош Ернест заявив, що ніякої загрозливої діяльності не було зафіксовано, і додав, що Пентагон відстежує пересування кораблів, "але наміри їх досі неясні".

Берингова протока розділяє Азію і Північну Америку. 

Як зазначає Defense news, ВМФ Китаю протягом перших п'яти десятиліть після приходу до влади комуністів у 1949 році обмежувалися патрулюванням узбережжя країни. Але в останні кілька років Китай вирішив заглибитися в Тихий і Індійський океани, і навіть в Середземне море.

Китайський флот бере участь в антипіратській місії в Аденській затоці з 2008 року і провів спільні військово-морські навчання з Росією в Середземному морі в травні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.