Скандал у Ватикані: п'ятьох осіб звинуватили у витоку інформації

Неділя, 22 листопада 2015, 10:22

Ватикан звинуватив п'ятьох людей, у тому числі двох журналістів і монсеньйора, у витоку і публікації секретних документів.

Про це повідомляє ВВС.

Документи, які були оприлюднені у двох книгах журналістів Еміліано Фіттіпальді і Джанлуїджі Нуцці, свідчать про фінансові розтрати і корупцію у Ватикані.

Журналісти заперечували претензії, що вони чинили тиск для отримання інформації.

Також були звинувачені двоє членів папської комісії з економічної реформи і помічник.

Монсеньйор Лусіо Вальєхо Балда, і його колега по комісії, експерт із зв'язків з громадськістю Франческа Шаукі, були арештовані на початку листопада.

Книги, "Торговці в храмі" Нуцці і "Жадібність" Фіттіпальді, містять відомості про можливі випадки корупції, злодійства і неконтрольованих витрат в стінах Ватикану.

Ватикан у своїй заяві повідомив, що магістрати "повідомлені про обвинувачення та їхні адвокати подали звинувачення... за незаконне розголошення інформації і конфіденційних документів".

Шаукі була звільнена незабаром після арешту, пообіцявши співпрацювати з владою. Монсеньйор Балда залишається у тюрмі Ватикану.

Його разом з помічником Нікола Мейо звинувачують у формуванні "братства злочину" і викраденні документів, заявив Ватикан.

Обидва журналіста були звинувачені у вчиненні тиску для отримання інформаціх.

Фіттіпальді заявив ЗМІ, що він "приголомшений" рішенням.

"Може бути, я наївний, але я вірив, що вони будуть розслідувати справи тих, кого я викрив, а не людину, яка показала злочини", - сказав він.

Нуцці заявив, що він "ніколи не чинив тиск на будь-кого". Він обговорить чи буде присутній на слуханнях у вівторок з його адвокатами.

Якщо обвинувачених визнають винними, всі п'ятеро можуть бути ув'язнені на строк до восьми років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.