Орбан: з Туреччини до ЄС можуть переселити ще півмільйона біженців

Середа, 2 грудня 2015, 12:37

Цього тижня європейські і турецькі лідери можуть оголосити про розподіл в Європі 400-500 тис. сирійських біженців з Туреччини.

Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє Reuters.

За його словами, відповідні домовленості залишилися за кадром недільного саміту Туреччина ЄС, однак лідери можуть оголосити про них цього тижня.

За словами Орбана, Угорщина очікує на значний тиск з боку ЄС, який змушуватиме її прийняти частину цих біженців, в той час як Будапешт на це не погодиться.

Як зазначив глава угорського уряду, такі пропозиції висловлювалися ще під час саміту на Мальті (12 листопада), на саміті ЄС-Туреччина угода не набрала достатньої підтримки, тому не була включена до фінального тексту домовленостей.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у Європі сформувалася група країн, готових прийняти певну кількість біженців з Близького Сходу, які нині перебувають в Туреччині, у обмін на сприяння Туреччини зменшенню потоку біженців до ЄС.

При цьому йшлося про цифру в 400 тисяч біженців, які ЄС міг би офіційно прийняти від Туреччини.

На саміті в неділю було вирішено, що Туреччина допоможе зупинити потік мігрантів до Євросоюзу в обмін на фінансову підтримку, спрощення візового режиму та відновлення переговорів про вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.