Звіт РЄ: Кожна п'ята дитина стає об'єктом сексуального насильства, є зауваження до України

Понеділок, 7 грудня 2015, 14:17

Рада Європи в понеділок опублікувала свій перший звіт з моніторингу правового захисту дітей від сексуального насильства людьми, яким вони довіряють.

Про це повідомляє прес-служба Ради Європи.

Звіт охоплює ситуацію в 26 країнах, які ратифікували Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Конвенція Лансароте), зокрема і Україну.

Так, як свідчать дані Ради Європи, кожна п'ята дитина у віці до 18 років стає в Європі жертвою сексуального насильства.

У 70-85% випадків злочинцем є людина, відома дитині, що входить в її "коло довіри". Діти здебільшого приховують свої страждання, тому що бояться говорити про них вголос, і 90% випадків залишаються невідомими поліції.

У звіті РЄ, зокрема, перераховано рекомендації щодо того, яким чином країнам варто покращити своє кримінальне законодавство та судові процедури, щоб захистити дітей від цього злочину.

Зокрема, як говориться в документі, з усіх 26 країн лише Іспанія привела криміналізацію сексуального насильства над дітьми у відповідності до Конвенції.

"Більшість держав не охоплюють усіх можливих винуватців – батьків, друзів або колег, старших братів, друзів, сусідів; і це ставить під загрозу право дитини на безпеку", - сказав голова Комітету Лансароте Брагі Гудбрандсон.

Зокрема, Україні рекомендується вказати у законодавстві, що те, чи досягла дитина віку сексуальної згоди чи ні, не відіграє жодної ролі у випадках сексуального насильства над дітьми.

Окрім того, Комітет зазначає, що всі сторони, крім України, "прийняли законодавство, на підставі якого юридичні особи, такі як комерційні компанії та асоціації, можуть бути притягнуті до відповідальності за акти сексуальної експлуатації дітей та зловживання, як це передбачено в статті 26 Конвенції".

Повний текст звіту РЄ можна прочитати тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: