Норвегія може втратити дві третини нафтових фінансових надходжень

Вівторок, 19 січня 2016, 12:09

Норвегія може втратити дві третини фінансових надходжень від видобутку нафти, якщо нинішні низькі ціни на нафту знову не почнуть рости.

Про це свідчать розрахунки міністерства фінансів Норвегії, повідомляє The Local.

Міністр фінансів Сів Єнсен восени минулого року повідомив, що вартість нафти, яку планується видобувати, становить 4,2 млрд крон, 3,75 млрд з яких належить державі.

Таким чином, зважаючи на падіння цін на нафту, можна вирахувати, що дві третини цього багатства зникнуть, якщо ціни залишаться на нинішньому низькому рівні.  Це означає, що сума норвезького нафтового багатства впаде з 4,2 трлн до 2,5 трлн крон.

Минулого тижня ціна нафти із Північного моря впала нижче $30 за барель. Для порівняння, влітку 2014 року ціна була на рівні $110.

Професор Рагнар Торвік з норвезького університету науки і технології  сказав, що зміна цін на нафту має значний вплив на фінансове становище кожного окремого норвежця.

"Зменшення капіталу в державному секторі становить 2,429 млрд, що становить 500 тисяч крон на одного жителя або два мільйони для сім'ї з чотирьох осіб. Це ілюструє, як сильно падіння цін на нафту зменшує багатство", - сказав він.

Представник Мінфіну відмовився прокоментувати фінансові втрати Норвегії, посилаючись на значний обсяг невизначеності в довгострокових оцінках.

В той же час він визнав, що Норвегія, безсумнівно, буде відчувати на собі наслідки зниження цін на нафту.

"Мало хто сумнівається, що стабільно низькі ціни на нафту в підсумку матимуть наслідки; ми будемо менш багаті, ніж ми думали. Це звичайно означає, що ми будемо менше надходжень відкладати у фонд (державний резервний накопичувальний фонд Норвегії) і зростання очікуваної прибутковості буде меншим", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: