The Independent пише, що Україна має план участі в боротьбі з ІДІЛ, Київ - спростовує

Понеділок, 1 лютого 2016, 08:23

Україна, за даними джерел британських журналістів, розробила плани для потенційного військового внеску у боротьбу проти "Ісламської держави" в Сирії, що також може призвести до сутичок з російськими військами на Близькому Сході; водночас, представники офіційної української влади спростовують ці дані.

Про нібито існування такого плану повідомило в своїй статті британське видання The Independent.

Документ з викладенням варіантів, який складений Міністерством оборони України, за даними видання, буде обговорюватися цього тижня під час візиту до Києва міністра оборони США Ештона Картера.

За словами співрозмовників видання, які нібито бачили цей документ, в ньому викладені основні можливості українських сил проти російських військ у Сирії, і деталі потенційного внеску у боротьбу з ІДІЛ.

"Ми підготували цілий ряд варіантів нашої підтримки боротьби проти ІД в Сирії, у тому числі - можливість відправки військ. Це може призвести до потенційних зіткнень з росіянами", — повідомило джерело в українському уряді.

Видання визнає, що в плані знання російської мови і боротьби з російської тактикою українці є "світовими лідерами".

Водночас, наразі немає жодних офіційних  підтверджень даної інформації з українського боку. Більше того, викладений The Independent сценарій за участі українських військ у конфлікті є малореальним, оскільки мав би знайти підтримку парламентської більшості - це є обов'язковою умовою направлення контингенту за кордон.

Видання визнає цей факт.

"Такі дії вимагають схвалення у парламенті, а багато хто вважає, що Україні необхідно зосередитися на бойовиках, які є постійною загрозою на Сході, незважаючи на нинішній військовий глухий кут. Крім того, так ініціатива може викликати неоднозначну реакцію у Європі", - йдеться у статті.

Оновлено: 

Пізніше у МЗС та Адміністрації президента в офіційних коментарях назвали дезінформацією повідомлення ЗМІ про нібито можливе направлення українських військових до Сирії, для боротьби з ІДІЛ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.