У Польщі вандали зруйнували памʼятник воїнам УПА

Фото
Четвер, 10 березня 2016, 17:17

Невідомі розбили одну з двох плит пам'ятника, присвяченого воїнам УПА та місцевим мешканцям села Молодичі в Підкарпатському воєводстві на сході Польщі.

Про це повідомляє Польське радіо.

Пам'ятник розташований на місці колишнього греко-католицького цвинтаря.

На думку Петра Тими, голови Союзу українців в Польщі, руйнування пам'ятника в Молодичах - це не "жарт, а класична провокація". Він нагадав, що минулого року знищені були аналогічні пам'ятники, зокрема, в Радружі, Грущовіце та у Вержбиці.

"Всі ці акти вандалізму були записані на відео і їх можна знайти в інтернеті, зокрема на сайті novorossia. today, авторами їх є представники націоналістичної організації Obóz Wielkiej Polski. Я думаю, що це вчинки, інспіровані Росією. Все це робиться в інтересах Росії, яка хоче посварити поляків і українців", - підкреслив Тима.

Пам'ятник у Молодичах складається з двох плит, одна з яких - на честь воїнів УПА, загиблих у 1945-1947 рр., - власне, і була зруйнована. Друга меморіальна дошка на честь парафіян церкви в Молодичах, які трагічно загинули в 1945-1947 рр.

 

Видання також відзначає, що поліція воєводства досі не отримала повідомлення про руйнування пам'ятника.

Голова Союзу українців в Польщі  зазначив, що питання пам'яток штучно загострюється в Польщі, і пообіцяв звернутись з цього приводу до міністра внутрішніх справ. У своєму листі Тима буде вимагати "більшої ефективності від поліції".

Наприкінці минулого року повідомлялося, що у польському місті Лідзбарк-Варміньський хочуть перенести памʼятник радянським солдатам, який стоїть при дорозі, на місцеве військове кладовище. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.