Грибаускайте: саміт у Братиславі є експериментом, обговоримо ключові питання

П'ятниця, 16 вересня 2016, 11:33

Лідери 27 держав Євросоюзу під час неформального саміту у Братиславі сьогодні зосередять свою увагу на питаннях безпеки, міграції та економіки.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте перед початком зустрічі.

"Пріоритет продиктований життям – це безпека, міграційна криза та економічні виклики, які ми маємо вирішувати, бо у нас немає іншого виходу", - сказала  Грибаускайте, додавши, що сьогодні не очікується офіційних рішень у зв'язку з підготовкою до офіційного саміту в жовтні.

За словами президента Литви, виклики, що стосуються безпеки, спонукають європейські держави до ближчої кооперації.

"Ця зустріч є експериментом, це неформальна зустріч, на якій ми спробуємо обмінятися думками і подумаємо про рішення проблем. Виклики є глобальними, і у нас немає часу для розділення", - сказала вона.

Грибаускайте також зазначила, що наразі в Європі не обговорюється створення європейської армії, йдеться при глибшу співпрацю в оборонній сфері і спільне використання військових засобів.

"Ми не можемо дублювати НАТО і не будемо його заміняти. Всі наші армії і так є частиною Альянсу", - сказала вона.

Грибаускайте також повідомила, що наступного тижня у Нью-Йорку вона зустрінеться із прем'єром Британії Терезою Мей, та зазначила, що хоча Brexit є серйозним викликом для ЄС, проте британці самі знають, що краще для них.

"Ми відкриті до співпраці, як завжди, з громадянами Британії та Британією", - додала вона.

Нагадємо, лідери країн Європейського Союзу на неформальній зустрічі у Братиславі мають скласти план дій на наступні півроку з найбільш актуальних питань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.