ЄвроПравда проаналізувала ризики угоди з Нідерландами щодо асоціації

П'ятниця, 16 грудня 2016, 18:12

Саміт ЄС, що відбувся в Брюсселі 15 грудня, ухвалив по суті, одне єдине рішення про вихід з кризи у питанні ратифікації Угоди про асоціацію.

Про ймовірні ризики і проблеми від ухвалення цього рішення йдеться у статті на ЄвроПравді.

Найважливішими висновком, що випливає з аналізу документу, переклад якого раніше теж був опублікований, є те, що "нідерландське рішення" не закриває перспективу членства України в ЄС. В цьому контексті важливо наголосити на тому, що в тексті документу "відсутня теза про те, що членство України в ЄС не є можливим".

Натомість, висновки саміту ЄС кажуть таке: "Рішення Глав держав та урядів... має на меті зняти ці занепокоєння, у повній відповідності до Угоди про асоціацію та Договорів ЄС". В самому рішенні – аналогічна фраза про те, що існуючі проблеми мають бути вирішені "в повній відповідності до Угоди про асоціацію Україна-ЄС і Договорів ЄС, а також у відповідності до мети ЄС поглиблювати відносини з Україною".

А Договори ЄС (EU Treaties, більш відомі в Україні за назвою "Лісабонська угода") гарантують право України претендувати на членство в ЄС.

Щодо працевлаштування в ЄС та спільної оборони у документі вказується на те, що УА не містить зобов’язання "щодо того, що Євросоюз або держави-члени забезпечують гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу чи підтримку Україні", проте у документі "відсутня і заборона".

Щодо свободи пересування в ЄС, то ухвалене рішення не накладає будь-яких обмежень "на національні візи, які дають право на тривале проживання, роботу чи навчання".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Європейська рада узгодила рішення про завершення ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Домовленість оформлена у вигляді "рішення глав держав та урядів членів ЄС".

В рішенні описані 6 пунктів, присвячених Угоді про асоціацію. Водночас, вони не змінюють угоду, а лише підтверджують ті норми, які вже є в її тексті.

Детальніше про те, які ризики несуть в собі "уточнення" від Нідерландів та про те, які це може принести проблеми читайте в статті на ЄвроПравді: "Що пообіцяли Нідерландам за асоціацію? Аналіз ризиків та змісту угоди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.