Піратська партія Ісландії отримала шанс сформувати уряд

П'ятниця, 2 грудня 2016, 20:08

Президент Ісландії запропонував Піратській партії спробувати сформувати уряд, після того, як два попередніх раунди коаліційних переговорів завершилися безрезультатно.

Про це повідомляє Associated Press.

Піратська партія, яка відстоює поняття прямої демократії та цифрової свободи, посіла третє місце на парламентських виборах в Ісландії 29 жовтня.

За підсумками виборів жодна партія не отримала абсолютної більшості, і президент Гудні Йоханнессон спершу запропонував сформувати уряд переможцю виборів Партії незалежності, а потім - Руху ліво-зелених. Обидві спроби зазнали невдачі.

У п'ятницю Йоханнессон оголосив, що він попросив лідера Піратської партії Біргітту Йонсдоттір спробувати сформувати уряд з іншими партіями.

Піратська партія, заснована хакерами, політичними активістами та прихильниками свободи інтернету, має 10 місць у 63-містному парламенті Ісландії.

Нагадаємо, 30 жовтня прем'єр-міністр Ісландії Сігурдур Інгі Йоханссон оголосив про свою відставку після того як очолювана ним Прогресивна партія втратила більшу частину підтримки на останніх парламентських виборах.

В Ісландії вибори були проведені достроково через те, що попередній прем'єр Ісландії Сігмундур Гуннлаугссон у квітні подав у відставку після скандалу з панамськими офшорами.

Гуннлаугссон та його дружина стали одними з фігурантів розслідування міжнародних журналістів щодо іменитих власників великих офшорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.