США наклали санкції на лідера Республіки Сербської Мілорада Додіка

Середа, 18 січня 2017, 07:32

США внесли в санкційний список президента Республіки Сербської у складі Боснії і Герцеговини Мілорада Додіка за те, що перешкоджав виконанню Дейтонської мирної угоди.

Про це йдеться в офіційному прес-релізі на сайті Міністерства фінансів США.

Повідомляється, що Додік опинився в санкційному списку за те, що перешкоджав виконанню Дейтонської мирної угоди, яку було досягнуто в 1995 році.

"Перешкоджаючи Дейтонським угодам, Мілорад Додік представляє серйозну загрозу для суверенітету і територіальної цілісності Боснії і Герцеговини", - зазначив директор підрозділу Мінфіну США, відповідального за санкції (OFAC) Джон Сміт.

Нагадаємо, що наприкінці 2016 року лідер боснійських сербів Мілорад Додік оголосив про намір провести наступного року "дуже важливий референдум щодо майбутнього" Республіки Сербської.

За його словами, в першій половині наступного року Республіка Сербська зажадає свій статус, щоб бути представленою у світі, але для цього необхідна єдність усіх політичних чинників.

Раніше повідомлялося, що боснійські серби на референдумі 25 вересня абсолютною більшістю проголосували за те, щоб зберегти 9 січня "Днем Республіки Сербської" в якості національного свята, попри заборону Конституційного суду Боснії і Герцеговини.

Як відомо, у листопаді 2015 року Конституційний суд БіГ заборонив святкування "Дня Республіки Сербської". Республіка Сербська, одна з двох державотворчих частин БіГ, відзначає своє свято щорічно з 9 січня 1992 року.

Аналітики відзначають, що ігноруючи рішення суду (щодо заборони свята 9 січня), Додік ставить під сумнів Дейтонську мирну угоду, яка поклала кінець кривавому конфлікту на території Боснії першої половини 90-х років ХХ століття.

Зазначимо, що Дейтонські угоди, підписані з ініціативи Англії та США між учасниками громадянської війни в Боснії та Герцеговині у листопаді 1995 року, передбачають врегулювання конфліктів у цьому регіоні. Згідно з Дейтонськими угодами, Боснія і Герцеговина залишається єдиною державою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.