Парламент Шотландії починає дебати щодо референдуму про незалежність

Вівторок, 21 березня 2017, 13:24

Депутати парламенту Шотландії у вівторок починають дводенні дебати щодо пропозиції першого міністра Ніколи Стерджен провести референдум про незалежність.

Про це повідомляє ВВС.

Очікується, що в середу депутати підтримають ініціативу Стерджен, яка вимагає, щоб британський уряд погодився на повторний референдум. Як відомо, у 2014 році шотландці проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.

Шотландська національна партія, яку очолює Стерджен, не має абсолютної більшості в парламенті в Едінбурзі, але вона вже заручилася підтримкою партії "Зелених" і цього має вистачити для підтримки референдуму.

Шотландський парламент не може провести юридично зобов'язуючий референдум без згоди Лондона, а британський прем'єр-міністр Тереза Мей наполягає на тому, що "зараз не час" для голосування.

Раніше Стерджен заявляла, що вона б хотіла провести голосування в період осені 2018 року і весни 2019 року. За її словами, народ Шотландії повинен мати вибір між тим, щоб пройти "жорсткий Brexit" і стати незалежною країною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.