У МЗС пояснили, чому Київ не задовольнить всі позиції Угорщини в мовному питанні

Вівторок, 20 лютого 2018, 08:05

Заступниця голови МЗС України Олена Зеркаль заявила, що Київ не зможе задовольнити всі інтереси та бажання угорської меншини щодо мовного питання.

Про це вона розповіла в ефірі "5-го каналу".

Зеркаль підкреслила, що в України є свої інтереси розвитку держави.

"Звичайно, задовольнити повністю інтереси та позиції, які висловлюються угорською общиною, ми не можемо. У нас є інтерес розбудови держави, і розбудова держави залежить від розвитку мови. Кожна держава будується на мові та культурі мови", - зазначила Зеркаль.

Заступниця міністра наголосила, що такий досвід був і в інших країн. "Франція свого часу заборонила використання будь-якої мови, крім французької", - підкреслила Зеркаль.  

"Ми, на жаль, втратили дуже багато часу, коли ми не займалися мовним питанням протягом 25 років. Без кризи психологічної чи сприйняття вирішити це питання неможливо. В України теж є графік, по якому ми рухаємося. Ми розуміємо, чого ми хочемо досягти", - додала заступниця глави МЗС.

"Якщо ми будемо виконувати своє домашнє завдання з реформування армії, реформування сектору безпеки, по іншим секторам, які передбачені щорічними планами в рамках співробітництва з НАТО, то ніяка Угорщина не зможе заблокувати цей рух", - наголосила Зеркаль.

Як повідомлялося, Україна включила рекомендації "Венеціанки" щодо освіти у програму співпраці з НАТО.

14 лютого уряд України схвалив проект змін до закону "Про освіту", який розширює період запровадження мовної норми, а також відреагував на нещодавні заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто щодо даного закону.

Як відомо, Будапешт блокує вже друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту.

Раніше Угорщина висунула умови для початку діалогу з Україною щодо мови освіти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.