Туск наполягає на пропозиції ЄС щодо кордону Північної Ірландії після Brexit

Четвер, 1 березня 2018, 11:42

Президент Європейської ради Дональд Туск вважає, що Велика Британія має прийняти пропозицію ЄС, якщо хоче уникнути "жорсткого" кордону у Північній Ірландії після Brexit.

Про це він заявив напередодні сьогоднішньої зустрічі з британським прем’єром Терезою Мей, повідомляє сайт Ради.

"Нещодавно Лондон остаточно підтвердив свої червоні лінії, включаючи "ніякого митного союзу" та "ніякого єдиного ринку". Ми визнаємо ці червоні лінії без ентузіазму та без задоволення. Але ми повинні ставитися до них серйозно. З усіма їх наслідками. І один з можливих негативних наслідків такого роду - це жорсткий кордон на острові Ірландія", - сказав Туск.

Він підкреслив, що ЄС хоче запобігти цьому сценарію і саме для цього було запропоновано створити єдиний регуляторний простір, який включатиме ЄС та Британію у питаннях Північної Ірландії.

"І дотепер ніхто не придумав нічого розумнішого, ніж це. Через кілька годин я запитаю у Лондона, чи має уряд Британії кращу ідею, що буде настільки ж ефективною у запобіганні жорсткому кордону між Ірландією та Північною Ірландією", - сказав Туск.

Нагадаємо, проект угоди Єврокомісії щодо виходу Британії з ЄС передбачає, що Північна Ірландія може залишитися в митному союзі ЄС після Brexit.

Тереза Мей заявила, що пропозиція ЄС загрожує "конституційній цілісності" Сполученого Королівства.

Як відомо, Північна Ірландія єдина частина Британії, яка після Brexit матиме спільний кордон з державою-членом ЄС – Республікою Ірландія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.