Отруєння у Солсбері: тролі у соцмережах захищають РФ і звинувачують MI5 та Моссад

Четвер, 15 березня 2018, 16:12

У соціальних мережах набирає обертів кампанія із захисту Росії у справі про отруєння в Солсбері. Розповсюджуються повідомлення, що до нападу причетні MI5, Моссад і навіть Гілларі Клінтон.

Про це пише The Times.

Теорії змов були розповсюджені у Twitter та Facebook протягом декількох годин після виходу новин про Солсбері, і дослідники розповіли, що деякі твіти походили з акаунтів російських тролів, хоча більшість ретвітів, ймовірно, були від британців, які щиро вірять "контрнарративам" Москви.

Одна з найбільш розповсюджуваних теорій змови полягає в тому, що отруйна речовина, яку використали проти колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля, надійшла від британської компанії поблизу Солсбері, а не з Росії.

Обліковий запис Citizen Halo, "фінського активіста" з 29 500 підписниками, прокоментував у Twitter повідомлення агентства Reuters про отруєння: "Британський уряд сам робить нервові гази за вісім миль від місця в Портоні-Дауні. Більше схоже, що треба звинувачувати Мей, а не Путіна".

Окрім публікації інших твітів про Портон-Даун, акаунт ретвітнув новину від російського державного телеканалу RT, в якій цитували заяву колишнього глави російської розвідки про можливість причетності Британії до отруєння.

Експерти, які аналізують онлайн-феномени, вважають, що обліковий запис має всі характеристики російського троля. Зокрема, регулярні твіти відповідно до інтересів Росії з таких геополітичних питань, як Сирія, і ретвіти повідомлень російського посольства та телеканалу RТ.

Вони повідомили, що принаймні ще чотири акаунти, які поширювали подібні історії, також видаються російськими тролями, хоча перебувають у Британії.

На Facebook подібні повідомлення поширювалися відкрито прокремлівськими сторінками, такими як сторінка "Росія правда" ("Russia Truth"), яка має 143 тисячі послідовників.

На сторінці наводилися основні новини про попередження з боку Терези Мей на адресу Росії з коментарями типу "Підла відьма Тереза Мей танцює під дудку своїх керівників з NWO ("Новий світовий порядок") та створює загрозу російській стороні. Який жалюгідний стан справ".

Ця сторінка стверджує, що вона" бореться за Росію", але не контролюється жодним урядом.

Сторінка "Fort Russ", яка має 20 тисяч підписників і "бореться з дезінформацію провідних західних медіа проти Росії", стверджувала, що напад могли скоїти "кримінальна мережа" Гілларі Клінтон або ізраїльська розвідувальна служба "Моссад".

Детальніше про реакцію світу на події в Британії читайте у статті "Європейської правди": "Скромні санкції" за отруєння шпигуна: як світ підтримав Британію у боротьбі з Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.