Генсек ООН: необхідно повернути механізми безпеки часів "холодної війни"

П'ятниця, 30 березня 2018, 13:52

Через напругу у відносинах між США та Росіє необхідно повернути механізми контролю, які діяли під час "холодної війни".

Про це заявив генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніо Гутерріш під час виступу у Нью-Йорку.

"Я думаю, ми наближаємося до ситуації, яка в значній мірі схожа на ту, за якої ми жили під час "холодної війни", але з двома дуже важливими відмінностями. Під час "холодної війни існували дві наддержави, які повністю контролювали ситуацію в двох частинах світу. Зараз у нас є багато інших суб'єктів, які є відносно незалежними та мають важливу роль у багатьох конфліктах, які ми спостерігаємо, із загальновідомими ризиками ескалації", - сказав Гуттеріш.

Він нагадав, що під час "холодної війни" існували механізми зв'язку та контролю, щоб уникнути ескалації інцидентів, щоб переконатись, що справа не вийде з-під контролю в разі напруженості.

"Ці механізми були розібрані, оскільки люди думали, що "холодна війна" закінчилася, і тому не було ніяких підстав для такого роду запобіжних заходів. Я вважаю, що настав час для таких запобіжних заходів, що гарантують ефективне спілкування, можливості для запобігання ескалації. Я вірю, що механізми такого роду знову потрібні", - сказав він.

Нагадаємо, Росія оголосила про вислання 58 американських дипломатів та двох співробітників генконсульства США в Єкатеринбурзі. Також оголошено про закриття американського генконсульства в Санкт-Петербурзі.

Раніше цього тижня адміністрація президента США Дональда Трампа винесла рішення про висилку 60 російських дипломатів та закриття консульства РФ у Сіетлі, останнього на західному узбережжі країни, через причетність РФ до отруєння російського екс-шпигуна Скрипаля та його доньки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: