Албанія відповіла на заяву Макрона про умови розширення ЄС

П'ятниця, 27 квітня 2018, 12:32

Албанія розраховує, що заява президента Франції Еммануеля Макрона про небажання подальшого розширення ЄС до його реформування не свідчить про відмову від прийняття країн Західних Балкан до блоку.

Про це заявив міністр закордонних справ Албанії Дітмір Бушаті, передає Еuractiv.

Бушаті зазначив, що його країна розуміє проблеми Євросоюзу, але хоче розпочати переговори про вступ, щоб краще інтегрувати себе з ЄС.

Бушаті сказав, що Албанія чітко бачить розрив між північною і південною частинами Європи, який, за його словами, заснований на рівні економічного розвитку, і розділенням Сходу і Заходу на основі цінностей.

"Є ще і втома від європеїзації", - сказав Бушаті, нагадавши, що раніше термін використовували, коли йшлося про втому від розширення. За його словами, у цьому контексті йдеться про відмову від верховенства права в деяких державах-членах.

"Ми не вважаємо, що заява Макрона обов'язово виключає вступ Західних Балкан до ЄС", - наполягав Бушаті.

За словами албанського прем'єра Еді Рами, Росія намагається радикалізувати мусульман в Албанії. Він закликав ЄС "не залишати простору для інших країн".

Як відомо, 17 квітня Європейська комісія рекомендувала відкрити переговори про вступ до блоку з Албанією та Республікою Македонія.

6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.