Чехія не виробляла і не зберігала "Новічок" – міністр оборони

Четвер, 10 травня 2018, 16:11

У Чехії не виготовлялася і не зберігалася нервово-паралітична речовина "Новічок", якою отруїли у Солсбері колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньку.

Про це заявила міністр оборони Чехії Карла Шлехтова після закритого засідання Комітету з міжнародних справ Палати депутатів (нижня палата парламенту), повідомляє Ceske Noviny.

"Я можу сказати, що комітет завершив переговори щодо резолюції, в якій зазначається, що Чеська Республіка ніколи не виробляла і не зберігала нервово-паралітичний агент типу "Новічок", - сказала Шлехтова.

Голова комітету Любомир Заоралек додав, що депутати всіх партій погодилися із поясненнями і фактами, представленими експертами.

"Інформація, що має важливе значення для громадськості, полягає в тому, що в Чеській Республіці такі речовини не виготовляються", - сказав він.

Як відомо, чеський президент Мілош Земан наполягає, що його країна тестувала нервово-паралітичну речовину "Новічок".

Міністерство закордонних справ Чехії раніше пояснювало, що отрута, використана під час атаки у Британії, називається А-234, а тому це інший варіант агента, не той, який тестував чеський Інститут військових досліджень у Брно.

У відомстві заявили, що кілька мілілітрів А-230 були виготовлені, протестовані і ліквідовані в інституті Брно, щоб розуміти шляхи, як захищатися проти нього.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: