МЗС РФ про заяви Чехії щодо "Новічка": забрехалися

Понеділок, 7 травня 2018, 15:02

Чеська влада "забрехалася", коментуючи дані про тестування у країні нервово-паралітичного агента, схожого до того, який був використаний у Великій Британії для отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки.

Про це заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова на своїй сторінці у Facebook.

"Президент Чехії публічно вмовляє своїх підлеглих перестати приховувати правду про розробку "Новічка". Силовики Чехії змушені визнати, що тестування і розробки "Новачка" велися. Через три дні прем'єр-міністр Чехії називає слова президента Чехії непорозумінням. Це просто п'ять балів! Забрехалися!" - написала Захарова.

Чеський президент Земан раніше заявив, що його країна у 2017 році виробила в невеликій кількості, випробувала та знищила нервово-паралітичну речовину під назвою A230. За його словами, використаний у Британії "Новічок" і A230 належать до одного типу отруйних речовин.

Після цього Міністерство закордонних справ Чехії пояснило, що отрута, використана під час атаки у Великій Британії, називається А-234, а тому це інший варіант агента, не той, який тестував чеський Інститут військових досліджень у Брно.

У відомстві заявили, що кілька мілілітрів А-230 були виготовлені, протестовані і ліквідовані в інституті Брно, щоб розуміти шляхи, як захищатися проти нього.

Пізніше в.о. прем'єр-міністра Чехії Андрей Бабіш заявив, що у країні ніколи не виготовляли і не зберігали нервово-паралітичну речовину сімейства "Новічок", а заява Земана була неправильно трактована.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.