Кандидат в прем'єри Каталонії пообіцяв створювати незалежну державу

Субота, 12 травня 2018, 17:02

Кандидат в прем'єр-міністри Каталонії Кім Торра пообіцяв у разі обрання на посаду "працювати без відпочинку" для створення незалежної каталонської республіки.

Про це передає El Pais.

Своєю заявою на засіданні регіонального парламенту Торра відкрив дебати щодо виборів нового прем'єра.

Торра підтвердив свою готовність увійти в "процес інституціоналізації, яка призведе до розробки каталонської Конституції" і пообіцяв, що буде вірним "мандату 1 жовтня", посилаючись на результати незаконного референдуму щодо незалежності регіону минулого року.

Він підкреслив, що боротиметься за звільнення "політичних в'язнів" і повернення "засланців". Торра додав, що на його місці мав би бути колишній глава регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон, який оголосив, що не буде балотуватися на новий термін через судові переслідування.

Зараз він перебуває в Німеччині, де місцевий суд повинен вирішити питання про його екстрадицію до Іспанії.

Для обрання Торри у суботу необхідно, щоб за нього проголосувала абсолютна більшість депутатів. Однак партії "Разом за Каталонію" (JxCat) і "Республіканська лівиця Каталонії" (ERC), які виступають за незалежність і підтримують Торру, не мають такої кількості голосів.

Очікується, що його кандидатуру затвердять у другому турі, якій відбудеться у понеділок. Під час другого туру голосування необхідна проста більшість голосів, яку мають дві сепаратистські партії.

Якщо до 22 травня парламент Каталонії не визначиться з главою уряду, в регіоні пройдуть нові вибори. Прихильники незалежності побоюються, що в такому випадку вони втратять більшість в парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.