Чеський полковник, якого СБУ затримувала в Києві, не повернеться до роботи в місії НАТО

Четвер, 17 травня 2018, 12:30

Чеський полковник Мірослав Пелікан, який у рамках місії НАТО був відповідальним за допомогу Україні у проведенні реформи армії у сфері логістики, не повернеться до роботи в Києві.

Про це "Європейській правді" повідомили в Міністерстві оборони Чехії.

Наприкінці квітня СБУ затримала Пелікана у Києві разом з колишнім чеським поліцейським Людеком Вокалом, якого звинуватили у "незаконному збуті спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації". Пелікана швидко звільнили через дипломатичний імунітет, а по тому – терміново "евакуювали" з України.

У Міноборони визнали, що Пелікан справді залишив Україну та більше не повернеться до місії НАТО у нашій державі.

"Зобов’язання Пелікана як експерта представництва НАТО добігли кінця", - заявили в Міноборони.

Кілька джерел підтвердили ЄвроПравді, що він не "завершив місію", а був відкликаний, бо його подальша робота була неприйнятною не лише для Києва, але і для НАТО.

В Альянсі поспішили відмежуватися від відповідальності за полковника Пелікана, наголосивши, що не відбирали його на цю роботу. 

Вокал – колишній поліцейський, а нині представник компанії, що торгує спецобладнанням – апаратурою для перехоплення телефонних переговорів, "глушилками" для блокування інших пристроїв прослуховування тощо. Він не заперечив, що намагався продати в Києві свій товар, водночас – поклав на Пелікана всю відповідальність за незаконність цих дій (продаж апаратури для прослуховування в Україні є кримінально караною), стверджуючи, що прибув в Україну на запрошення співробітника місії НАТО.

Вокал наполягає, що мав продавати спецтехніку українській державі, а Пелікан ініціював ці переговори і надавав сприяння у їх проведенні.

Коли Вокал привіз до України частину замовленої спецтехніки, його та представника НАТО затримала група захоплення СБУ.

Детальніше про ситуацію, що склалася, читайте в статті "Під прикриттям НАТО: за що СБУ "пов'язала" чеського полковника, що просував реформи в Україні".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.