Євродепутати: Антикорупційний суд має відповідати рекомендаціям "Венеціанки"

Середа, 23 травня 2018, 15:04

Депутати Європейського парламенту закликали Верховну раду ухвалити незалежний та ефективний Вищий антикорупційний суд, назвавши цей крок однією з умов отримання міжнародної фінансової підтримки України.

Про це йдеться у заяві голови комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмара Брока, постійного доповідача щодо України Міхаеля Галера та співголови парламентського комітету асоціації Україна-ЄС Даріуша Росаті.

"Україна повинна імплементувати рекомендації Венеціанської комісії, особливо щодо юрисдикції суду і процесу відбору суддів. Це одна з передумов для продовження міжнародної та європейської фінансової підтримки України", - йдеться у заяві європарламентарів.

Депутати наголошують, що ухвалення нового закону має бути доповнене скасуванням зобов'язань щодо електронних декларацій для антикорупційних активістів та обранням політично-збалансованої Центральної виборчої комісії.

"Ці заходи допоможуть завершити основні антикорупційні реформи і стануть одним з важливих кроків на шляху до чесних виборів в 2019 році", - підкреслили європейські парламентарі.

Як відомо, у середу, 23 травня, народні депутати розпочали розгляд у другому читанні законопроекту про Вищий антикорупційний суд.

21 травня комітет Верховної ради з питань правової політики затвердив законопроект про створення Антикорупційного суду для передачі його до розгляду у другому читанні.

У той же час комітет не визначився щодо двох положень законопроекту, у тому числі щодо ключового з них – права вето міжнародних експертів щодо кандидатів на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Джерела УП з кількох фракцій парламенту повідомили, що 22 травня вечірня сесія переговорів спікера Верховної ради Андрія Парубія з МВФ і Венеційською комісією щодо законопроекту про Антикорупційний суд не принесла результатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.