Ядерна угода з Іраном: Макрон попередив Трампа про загрозу війни

Понеділок, 7 травня 2018, 08:58

Президент Франції Еммануель Макрон попередив президента США Дональда Трампа, що вихід Америки з ядерної угоди з Іраном може призвести до війни.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми відкриємо скриньку Пандори. Це може спричинити війну. Я не думаю, що Трамп хоче війни", - заявив Макрон.

Про ризики, пов'язані з виходом з ядерної угоди, також заявив глава Комітету Палати з питань збройних сил США Мак Торнберрі, який також входить до Ради з міжнародних відносин. 

За його словами, вихід з угоди 2015 року був би помилковим рішенням. Торнберрі пропонує працювати над удосконаленням пунктів ядерної угоди з європейськими партнерами. 

У свою чергу президент Ірану Хасан Роухані заявив, що Іран готовий відповісти на будь-який крок США щодо ядерної угоди.

"Сполучені Штати припустяться помилки, якщо вийдуть з угоди. Якщо США ухвалять таке рішення, вони пошкодують, як ніколи в історії", - заявив Роухані.

Нагадаємо, лідери Великої Британії, Франції і Німеччини погодилися, що ядерна угода з Іраном є найкращим способом запобігти набуттю ядерної зброї Тегераном. Вони домовилися, що угода повинна бути розширена на інші сфери, і зокрема стосуватися балістичних ракет.

Умови повинні бути переглянуті, коли угода закінчить свою дію, вважають лідери.

Як відомо, у 2015 році Іран погодився згорнути свою ядерну програму в обмін на полегшення економічних санкцій. Президент США Дональд Трамп погрожує відмовитися від продовження терміну дії ядерного пакту. Він має оголосити своє рішення 12 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.