Сирія: війська Асада за підтримки Росії розширили наступ на півдні

Понеділок, 25 червня 2018, 16:17

Вертольоти урядових військ Сирії скинули бочкові бомби на місто Дераа у понеділок вперше за майже рік, розширивши наступ на південному заході країни.

Про це заявили повстанці і військові спостерігачі, пише Reuters.

Поряд з бочковими бомбами - контейнерами з вибухівкою - вертольоти розкидають листівки, мовляв армія закликає людей "вигнати терористів, як ваші брати зробили в Східній Гуті", - повідомили джерела.

Регіон є політично чутливим через його розташування поблизу Ізраїлю і Йорданії і існування там угоди про "деескалацію", узгодженої між США, Йорданією і союзником сирійського уряду Росією.

Сполучені Штати пригрозили, що здійснять "тверді і належні заходи" у відповідь на порушення сирійським урядом перемир'я, але повстанці заявили, що США сказали їм не чекати ніякої американської військової підтримки.

У Москві заступник міністра закордонних справ Михаїл Богданов заявив, що російські чиновники сподіваються незабаром обговорити південний захід Сирії з радником з національної безпеки США Джоном Болтоном і окремо з Йорданією.

Асад повернув на південний захід після вигнання повстанців з їхніх останніх анклавів у Західній Сирії, зокрема східної Гути під Дамаском, на початку цього року.

Це один з двох основних районів, все ще утримуваних повстанцями, поряд з провінцією Ідліб на кордоні з Туреччиною на північному заході. Дераа - найбільше місто південного заходу, було раннім центром повстання проти Асада в 2011 році і було розділене на повстанський і урядовий сектори протягом багатьох років.

Останні бойові дії були зосереджені на місті Буср Аль-Харір. Проурядовi ЗМІ повідомляють, що в понеділок армія просунулася в районі Буср Аль-Харірі.

Спостерігачі повідомили про запеклі бої всередині міста між армією, її союзниками і повстанськими угрупованнями.

Росія також заявила в понеділок, що вона допомогла армії "відбити напад повстанців" на південному заході, убивши 70 повстанців.

24 червня стало відомо, що російські військові літаки вперше за рік після домовленості про припинення вогню завдали ударів по повстанцях у південних районах Сирії. 

Цей наступ проурядових військ може призвести до подальшої ескалації війни в Сирії, яка триває вже 7 років. Раніше сили президента Башара Асада відвоювали частину області у повстанців за допомогою російської авіації і підтримуваних Іраном бойовиків. Асад неодноразово обіцяв повернути "кожен дюйм" прикордонних з Йорданією та Ізраїлем частин Сирії, зокрема окупованих Ізраїлем Голанських висот.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: