Польща розповідає ЄС про українських заробітчан, щоб не приймати біженців - посол

Середа, 27 червня 2018, 16:30
Польська влада несправедливо використовує факт наявності українських мігрантів в якості аргумента під час дискусії з Європейською комісією, щоб обґрунтувати відмову приймати біженців з інших країн.

Про це заявив посол України у Польщі Андрій Дещиця, передає Espreso.tv.

Одна з проблем українсько-польських відносин - це заміна поняття заробітчани на трудові біженці. З польського боку і прем’єр-міністр, і народні депутати називають біженцями сотні тисяч українців, які приїхали до Польщі працювати, навчатись та творчо розвиватись.

Андрій Дещиця зазначив, що мав особисто обговорював це питання з колишнім прем’єром Польщі Беатою Шидло кілька років тому.

"Мушу визнати, що певний прогрес у свідомості польських політиків щодо цієї теми відбувся. І буквально вчора я був у Варшаві, коли прем’єр Польщі пан Матеуш Моравецький, говорячи про міграційну кризу, заявив, що є кілька сот українців зі сходу. Наголошую: кілька сот! Дослівно він сказав "hopeless and homeless" (безпорадні та бездомні, - ред.).  Насправді, згідно зі статистичними даними, це 860 українців, які отримали статус біженця у Польщі", - сказав посол.

"Але не забувайте - вони несправедливо використовують цю проблематику під час дискусії з Європейською комісією, щоб не приймати біженців з інших країн", - підкреслив він.

За словами Дещиці, усе більше діячів на високому політичному рівні, а також на рівні бізнес-середовищ, говорять, що українці є рятівним колом для польської економіки.

Нагадаємо, Матеуш Моравецький у перший же день затвердження на посаді голови кабінету міністрів заявив, що Польща прийняла дуже багато біженців з України, де триває війна.

Невдовзі речниця польського уряду Йоанна Копцинська заявила, що Польща прийняла "багато біженців" з України, чим полегшила напруженість на східному фланзі ЄС, однак в ЄС про це забувають або не помічають.

Посольство України в Польщі у відповідь оприлюднило заяву про "реальну кількість українських біженців", у якій ідеться, що за 10 місяців 2017 року польська влада надала статус біженця 56 громадянам України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.