У США скасували виступи лідера Каталонії і посла Іспанії через інцидент на приватному заході

Понеділок, 2 липня 2018, 13:02

Каталонська делегація з 80-100 осіб, очолювана лідером регіону Кімом Торрою, покинула приватний захід у американському Національному музеї історії та культури афроамериканців, у якому також брав участь іспанський посол в США Педро Моренес.

Про це пише El Pais.

Каталонці прибули до США для участі у фестивалі Smithsonian Folklife. Напередодні відкриття фестивалю Торра виступив з промовою про "репресії" та "політичних в'язнів" у Іспанії. Він натякав на каталонських політиків, які перебувають під арештом з кінця минулого року, поки правоохоронці розслідують їхню роль в односторонньому проголошеннi незалежності.

За Торрою на тому ж заході слово взяв Моренес, який спростував претензії Торри і стверджував, що в регіоні переслідують каталонців, які не дотримуються націоналістичних поглядів. Торра разом з делегацією прибічників вийшли із зали на знак протесту.

Напруженість була такою, що організатори Folklife вирішили скасувати виступи Моренеса і Торри під час офіційного відкриття заходу. Пізніше Торра сказав, що пішов, тому що почувався ображеним промовою іспанського посла, яку він назвав "абсолютно нестерпною і образливою".

У своїй першій промові на посаді голови женералітету, Кім Торра заявив про наміри працювати на виконання волі виборців, які проголосували на незаконному референдумі за незалежну Каталонію у формі республіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.