Сербія готує штрафи за використання латиниці

Вівторок, 31 липня 2018, 11:52

Уряд Сербії планує запровадити штрафи за невикористання кирилиці.

Як повідомило белградське видання "Novosti", сербський уряд сформує раду сербської мови, завданням якої буде дбати про офіційне та публічне використання кирилиці, інформує RTCG.

Виданню стало відомо, Міністерство культури Сербії запропонувало такі нововведення уряду. Аби вони набули чинності, до Закону про офіційне використання мов потрібно внести зміни та доповнення.

Запропонований закон визначає латинський алфавіт як допоміжний. Кирилиця буде обов'язковою для всіх державних підприємств та установ і компаній з більшістю державного капіталу.

Комунікація між державними органами та органами місцевого самоврядування повинна буде відбуватися кирилицею. Правила застосовуватимуться і до освітніх та наукових установ, а також ЗМІ, заснованих державою чи із державним капіталом.

Також кирилиця буде обов'язковою для професійних асоціацій, що представляють свою сферу діяльності на національному та міжнародному рівнях.

За порушення цих положень відповідальних осіб штрафуватимуть на 100 000 динарів (близько 850 євро). Штраф для компанії складе до мільйона динарів (близько 8500 євро).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.