Меркель: Німеччина не терпітиме хімічних атак

Середа, 12 вересня 2018, 11:50

Німеччина не зможе просто відвернутись, якщо режим президента Сирії Башара Асада здійснить нові хімічні атаки проти повстанців та мирного населення.

Про це заявила німецький канцлер Ангела Меркель, пише Reuters.

Напередодні німецький уряд заявив, що веде переговори зі своїми союзниками щодо можливого розгортання війська в Сирії.

Меркель заявила, що відповіддю Німеччини на такі напади не може бути відмова від реакції апріорі.

"Не може бути німецької позиції, щоб просто сказати "ні", незалежно від того, що відбувається у світі", - сказала вона нижній палаті парламенту Бундестагу.

Газета Bild минулої неділі з посиланням на джерела в міноборони ФРН повідомила, що глава відомства Урсула фон дер Ляєн розпорядилася вивчити питання участі ФРН у можливих ударах союзників в складі США, Великої Британії і Франції по урядовим силам Сирії в разі застосування хімічної зброї в провінції Ідліб.

Джерела газети зазначили, що Берлін не виключає застосування літаків Tornado, але тільки в тому разі, якщо Дамаск здійснить хімічну атаку проти власного населення і будуть надані переконливі докази цього. У США переконують: мають докази того, що Асад готує хімічну зброю.

Голова Соціал-демократичної партії Німеччини Андреа Налес заявила, що СДПН (союзник блоку Меркель по коаліції) не схвалить участь Німеччини в сирійському конфлікті.

Ідліб, останній притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків), - під хвилею нових повітряних ударів Росії, які почалися 4 вересня.

Москва заявила, що домовилася з Анкарою про операцію проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил Асада. США також виступають за усунення терористів з регіону і дали зрозуміти, що будуть реагувати на наступ Асада й РФ, якщо тільки у ході нього буде застосована хімічна зброя.

У квітні адміністрація президента США Дональда Трампа зібрала коаліцію американських, французьких і британських сил для атаки на об'єкти сирійського уряду, пов'язані з виробництвом хімічної зброї, після атаки отруйним газом загинули десятки людей у районі Дума. Дамаск, підтримуваний Москвою, заперечує застосування такої зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.