Нідерланди зупинили підтримку повстанців у Сирії: Асад скоро переможе

Вівторок, 11 вересня 2018, 10:46

Нідерланди відмовилися від підтримки сирійських повстанців і волонтерської організації "Білі каски", тому що війська президента Башара Асада "скоро переможуть".

Про це оголосили голландські міністри, пише Express.

Авіаудари вже почалися напередодні очікуваного наступу Росії і Асада на провінцію Ідліб, останній опорний пункт повстанців у країні.

Шанси на те, що повстанські сили зможуть перемогти в громадянській війні зараз "вкрай обмежені", йдеться в листі, зачитаному міністром закордонних справ Нідерландів Стефом Блоком і міністром зовнішньої торгівлі Сігрід Кааг.

Нідерланди витратили 80 мільйонів євро на програми в Сирії для підтримки "помірних" антиурядових груп під час громадянської війни, але вони "не принесли очікуваних результатів".

Підтримка повстанців припиниться негайно, але "Білі каски" будуть фінансуватися до грудня.

Однак Нідерланди продовжують надавати підтримку сирійському народові, прагнуть до політичного врегулювання кризи і підтримують сусідні з Сирією країни, постраждалі від війни.

Протягом років Нідерланди виділили 25 млн євро на програму "несмертоносної допомоги", в рамках якої 22 войовничим групам були надані такі предмети, як телефони, уніформа, обладнання і транспортні засоби.

Вони також надали 12,5 мільйонів євро для цивільної рятувальної служби, "Білих касок", і 14,8 млн євро на програму "Доступ до правосуддя і обслуговування спільноти", яка підтримує місцеві поліцейські сили.

Ідліб, останній притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків), був вражений хвилею нових повітряних ударів Росії, які почалися 4 вересня.

Москва заявила, що домовилася з Анкарою про операцію проти терористів угруповання "Фронт ан-Нусра" у Ідлібі за участю сил Асада. США також виступають за усунення терористів з регіону і дали зрозуміти, що будуть реагувати на наступ Асада й РФ, якщо тільки у ході нього буде застосована хімічна зброя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.