Польща порушила правила ексгумації жертв аварії президентського літака - ЄСПЛ

Четвер, 20 вересня 2018, 14:51

Європейський суд з прав людини постановив, що ексгумація жертв авіакатастрофи польського літака Ту-154М, порушила права двох жінок, які скаржилися на те, що тіла їхніх чоловіків відкопали в травні на вимогу прокурорів.

Відповідна постанова є у розпорядженні "Європейської правди".

Літак польського президента Качинського розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Всі 96 осіб, що перебували на борту, загинули. Качинський летів на траурні заходи в Катинь, де поховані польські військовослужбовці, розстріляні НКВС СРСР в 1940 році.

Під попереднім урядом центристської "Громадської платформи" (PO) польська влада дійшла висновку, що аварія була нещасним випадком. У середині квітня підкомітет Міноборони Польщі опублікував новий технічний звіт щодо Смоленської катастрофи, в якому йдеться про те, що літак Ту-154М був зруйнований під час вибуху, а вибухи відбулися над землею.

Ця проблема глибоко розділяє польське суспільство. Правлячу партію PiS звинувачують у експлуатації катастрофи у цілях передвиборчої кампанії 2015 року.

Польські прокурори дозволили ексгумацію тіл, зокрема Леха Качинського, для перевірки того, що стало причиною аварії - вибух чи зіткнення із землею.

Вдови вдох жертв поскаржилися на те, що їм не дали можливості оскаржити рішення до того, як органи були ексгумовані без згоди.

Міністр юстиції Польщі та Генеральний прокурор Збігнєв Зьобро захистили рішення прокурора, заявивши, що вони "правильні та необхідні".

Польща вимагає  від РФ повернути уламки літака.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.