Рівень зарплат став "червоною лінією" для угоди Швейцарія-ЄС

Четвер, 27 вересня 2018, 18:20

Швейцарські переговори з Європейським Союзом поки що не досягли достатнього прогресу, щоб зафіксувати новий договір, через розбіжності щодо правил захисту високої заробітної плати Швейцарії від міжнародної конкуренції.

Про це заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс, передає Reuters.

Кассі не виключив можливість досягти угоди з ЄС, найбільшим торговельним партнером Швейцарії, до кінця поточного року, хоча він знову наголосив, що трудові правила залишаються непереборною "червоною лінією" для швейцарської сторони.

"Охорона праці залишається червоною лінією і залишатиметься червоною лінією до прийняття нового рішення", - сказав Кассіс.

Відносини між ЄС і Швейцарією регулюються приблизно 100 двосторонніми угодами, які Брюссель хоче замінити одним договором. Брюссель в минулому році вніс Швейцарію в список спостереження за податковими гаванями та надав швейцарській фондовій біржі лише один рік доступу до єдиного ринку з можливістю продовження, яка пов'язана з узгодженням договору.

Угода, яка б більш тісно пов'язувала нейтральну країну з її найбільшим торговельним партнером, мала бути підписана ще на початку року.

Брюссель пропонує Берну підписати договір, згідно з яким Швейцарія, яка не є членом ЄС, прийме закони ЄС, що регулюють єдиний ринок, а за це отримає розширений доступ. Угода також передбачає, що Європейський суд має право врегульовувати будь-які суперечки.

Швейцарська Федерація профспілок SGB заявила, що угода може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні.

Більшість швейцарських політиків хоче спочатку побачити, якою буде угода Британії та ЄС, і наразі не поспішає домовлятися з Брюсселем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.