Генсек Ради Європи дав Росії шанс "одуматися" до травня

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 16:01

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що РЄ та РФ можуть досягнути компромісу щодо долі Росії в організації до наради керівників МЗС у травні 2019 року.

Про це він повідомив у п’ятницю під час зустрічі з російськими журналістами в Страсбурзі, повідомляє ТАСС.

"Це повинно бути зроблено до зустрічі в Гельсінкі в травні, на яку зберуться всі міністри закордонних справ. Простір, щоб знайти рішення, ще є", - сказав він.

За його словами, червень наступного року – крайній термін виплати внесків, після якого Рада Європи буде змушена ініціювати процедуру призупинення участі Росії у статутних органах організації.

"Червень наступного року - ключовий термін, тому що якщо все так продовжиться, пройде два роки після того, як Росія перестала виплачувати внески (в бюджет РЄ. – Ред.), і тоді є чітке правило (щодо призупинення членства держави-учасниці. – Ред.)", - сказав він.

9 жовтня у ПАРЄ планували розглянути питання про зняття санкційного тиску з РФ. Москва вже понад рік не платить гроші до бюджету РЄ та шантажує Страсбург припиненням своєї роботи в організації. Депутатам пропонували стати на шлях "прощення" – закрити очі на порушення Росії та забути про санкції щодо російських депутатів.

Проте на засіданні асамблея не знайшла голосів для зміни санкційних правил заради РФ і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, якщо Росія не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинена.

МЗС РФ звинуватило ПАРЄ в системній кризі в Раді Європи, а у Росії замислилися над замороженням членства в Раді Європи, не чекаючи виключення.

Читайте також: "Анафема по-страсбурзьки: як у Раді Європи готуються до розлучення з Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.