США розчаровані опозицією Македонії, яка блокує перейменування країни

Вівторок, 16 жовтня 2018, 20:58

США розчаровані відмовою найбільшої опозиційної партії Македонії VMRO-DPMNE підтримати договір з Грецією про перейменування країни заради вступу країни до НАТО і ЄС.

Про це у відкритому листі до керівництва партії заявив помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Весс Мітчелл, повідомляє IBNA.

"Вас не здивує, що ми розчаровані позицією керівництва VMRO-DPMNE як щодо минулого референдуму, так і в зв'язку з кроками у парламенті щодо зміни Конституції. Громадяни з усіх спільнот і партій, включаючи вашу, рішуче підтримують вступ країни в НАТО і ЄС з моменту отримання незалежності Македонією", - йдеться в листі Мітчелла.

"Зараз черга парламенту зробити наступний, вирішальний крок. Ми закликаємо вас публічно і приватно дати можливість депутатам вашої партії вирішити, як голосувати за зміни до Конституції, без погроз насильством, помстою або інших форм примусу", - зазначив представник Держдепу.

Македонський парламент другий день розглядає зміни до Конституції, які передбачають перейменування країни на Республіку Північна Македонія. Це рішення відкриє колишній югославській республіці шлях до членства в ЄС і НАТО.

Для внесення змін до Конституції необхідні 80 зі 120 депутатських мандатів. Для ухвалення змін наразі не вистачає 9 голосів. VMRO-DPMNE має 51 мандат у парламенті і продовжує виступати проти договору між Грецією та Афінами про перейменування республіки.

Як повідомлялося, референдум про зміну назви Македонії визнали таким, що не відбувся, через низьку явку виборців.

Зміну назви країни на Північну Македонію підтримали 91,46% громадян, які взяли участь в голосуванні. Проти виступили 5,65%.

Тепер долю переіменування країни вирішує парламент.

Докладніше читайте у статті "ЄвроПравди": "І нехай НАТО почекає: як у Македонії зірвали референдум, що мав розблокувати євроінтеграцію".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.