Москва проти "Глобальної Британії" в Арктиці

карта
Вівторок, 2 жовтня 2018, 10:28

Нарощування Великою Британією військової присутності біля північних кордонів Росії обернеться зростанням напруженості в арктичному регіоні.

Про це заявив прес-секретар посольства РФ у Лондоні у відповідь на заяву британського міністра оборони Гевіна Вільямсона про нову оборонну стратегію в Арктиці.

"Закликаємо офіційний Лондон, який останнім часом активно просуває концепцію "Глобальної Британії", реалізовувати свої амбіції в інших сферах", – сказав він.

"Нічим не виправдані плани нарощування Великою Британією військової присутності біля безпосередніх кордонів Росії спричинять лише створення нікому не потрібною напруженості", – зазначив співробітник дипломатичного представництва РФ.

За його словами, "Росія та інші арктичні країни розглядають регіон як простір для конструктивної взаємодії". "Там немає і не повинно бути потенціалу для конфліктів", – додав прес-секретар посольства.

Оголошуючи про нову оборонну стратегію в Арктиці, глава Міноборони Великої Британії повідомив про розміщення в Норвегії 800 морських піхотинців і спецпризначенців, які перебуватимуть там разом із офіцерами морської піхоти США і Нідерландів, а також норвезькими військовослужбовцями. 

Вільямсон сказав, що таким чином Лондон відреагує на активність Москви в арктичному регіоні, яка зросла останніми роками.

Згідно з розробленою британським урядом оборонною стратегією в Арктиці, морські піхотинці і спецпризначенці Сполученого Королівства будуть на ротаційній основі перебувати на півночі Норвегії протягом наступних 10 років, в їхньому розпорядженні будуть бронемашини Viking (BvS 10).

Арктика охоплює центральну частину Північного Льодовитого океану, його регіональні моря, такі як Баренцове, Карське і Чукотське, а також території Канади, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Російської Федерації, Швеції та США. 

Навесні 2017 року Міноборони РФ повідомляло, що відновлює мережу полярних аеродромів в Арктиці і добудовує військові містечка. Москва також заявила про намір розгорнути в Арктиці дві нові зенітні ракетні системи С-400 "Тріумф". У 2016 році завершилося будівництво великої військової бази "Арктичний трилисник" на Землі Франца-Йосипа.

У НАТО заявляють, що Москва нарощує потужне військо уздовж арктичного узбережжя. У Москві попереджають, що через нарощування військового потенціалу в регіоні там можуть статися конфлікти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: