Убивство саудівського журналіста: ЄС чекає результатів розслідування

Середа, 24 жовтня 2018, 13:58

ЄС ухвалюватиме рішення стосовно свого реагування на убивство у саудівському консульстві журналіста Джамаля Хашоггі з огляду на результати розслідування його смерті.

Про це у середу на брифінгу журналістам в Брюсселі повідомила речниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Майя Косьянчич.

Речниця нагадала про вимогу ЄС провести прозоре розслідування, озвучену раніше в заяві верховної представниці Федеріки Могеріні.

"Реакція ЄС залежатиме від наступних кроків Саудівської Аравії у цій конкретній справі. Європейський Союз продовжить координувати свої дії з партнерами", - сказала Косьянчич.

Косьянчич також підкреслила, що ЄС спільно не ухвалює рішення щодо експорту озброєнь до Саудівської Аравії. "Це рішення перебуває у компетенції держав-членів", - сказала вона. Раніше Німеччина закликала держави ЄС слідувати її прикладу та призупинити експорт зброї Ер-Ріяду, поки не буде встановлено правду про вбивство Хашоггі.

Нагадаємо, Хашоггі зник у консульстві у Стамбулі 2 жовтня. Турецька влада стверджувала, що саудівські агенти убили та розчленували журналіста. Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті, аж поки не визнала, що Хашоггі помер випадково, внаслідок бійки.

США і європейські країни вважають, що Ер-Ріяд приховує всю правду про загибель, і вимагають продовження розслідування.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що вбивство журналіста у Стамбулі було заздалегідь сплановане в Саудівській Аравії.

Детальніше читайте у статті: "Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.