Асад: Захід хоче розділити Сирію, російсько-турецька угода - тимчасова

карта
Понеділок, 8 жовтня 2018, 10:50

Президент Сирії Башар Асад заявив, що російсько-турецька угода, спрямована на запобігання військовому наступу в північно-західній провінції Ідліб, є "тимчасовою", а мета його уряду - відновити контроль над усією Сирією.

Про це пише AP.

Асад заявив, що військова перемога сирійського уряді в Ідлібі зруйнує плани Заходу щодо Сирії. Він звинуватив західні країни у спробі розділити Сирію та підтримці терористичних груп.

Підтримувані Туреччиною повстанці у Ідлібі заявляють, що згідно з угодою, до 15 жовтня завершать процес відведення озброєння від лінії зіткнення, але залишаться на оборонних позиціях з легким озброєнням.

Пов'язана з "Аль-Каїдою" коаліція антиурядових угруповань Хаят Тагрір Аш-Шам, яка контролює близько 60% провінції, не повідомила, чи буде дотримуватися угоди. Угода між Туреччиною та Росією також передбачає виведення всіх членів сирійських радикальних груп з демілітаризованої зони. Незрозуміло, чи погодились вони вийти.

 

Уряд, підтримуваний Росією, уклав серію так званих угод про примирення з колишніми повстанцями, згідно з якими вони здають свою зброю і дозволяють повернення урядових органів у райони, які вони захопили раніше.

Провінція Ідліб - останній притулок для цивільних осіб і повстанців, які мігрували з інших районів Сирії, а також для потужних джихадистських сил (близько 10 000 бойовиків). Туреччина встановила 12 військових постів в Ідлібі.

Лідери Німеччини, Туреччини, Росії та Франції планують переговори у жовтні щодо розв'язання сирійського конфлікту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.