Генсек ООН призначить нового спецпредставника по Сирії

Четвер, 1 листопада 2018, 12:48

Норвезький дипломат Гейр Педерсен стане новим спеціальним посланником ООН у Сирії, замінивши на цій посаді Стаффана де Містуру.

Про це повідомляє AFP.

За інформацією агентства, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив в Раді Безпеки, що він хоче призначити Педерсена на посаду.

Він також подякував де Містурі "за його більш ніж чотири роки узгоджених зусиль та внесків у пошуках миру в Сирії".

Педерсен - ветеран дипломатичної служби, який у 1993 році був членом норвезької команди на таємних переговорах, що призвели до підписання в Осло угод між Ізраїлем та палестинцями.

Він займав кілька посад у регіоні, зокрема, як посланник ООН на півдні Лівану в 2005 році, а потім як спеціальний координатор у всьому Лівані з 2007 по 2008 рік.

Педерсен також провів кілька років як представник Норвегії в Палестинській Автономії. В даний час він є послом Норвегії в Китаї.

Нагадаємо, на вихідних у Стамбулі відбулася зустріч лідерів Туреччини, Росії, Франції та Німеччини щодо Сирії, які закликали до політичного врегулювання конфлікту та дотримання постійного перемир'я в провінції Ідліб.

У спільній заяві було запропоновано створити до кінця року комітет для розробки післявоєнної конституції Сирії, яка "прокладе шлях до вільних і чесних виборів" у країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.