Парламент Швеції не підтримав кандидатуру правоцентристів на пост прем’єра

Середа, 14 листопада 2018, 11:11

Парламент Швеції проголосував проти кандидатури голови правоцентристського блоку "Альянс" Ульфа Крістерсона на пост прем’єра.

Про це повідомляє Sveriges Radio.

Проти кандидатури Крістерсона проголосували 195 депутатів, підтримали його – 154. При цьому за Крістерсона на посаді прем’єра голосували і представники антиміграційної партії "Шведські демократи".

Швеція опинилася в політичному глухому куті після посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів.

Крістерсон, лідер правоцентристського опозиційного блоку "Альянс" уже намагався і не зміг сформувати уряд.

Оскільки два члени "Альянсу" - центристи та ліберали - не хочуть утворювати уряд за підтримки "Шведських демократів", Поміркована партія Крістерсона може натомість спробувати створити кабінет лише за допомогою християнських демократів (які також входять до "Альянсу").

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосують проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців.

Детальніше читайте у статті "Швеція у пошуках коаліції: чи можливе створення уряду за участі "друзів Путіна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.