Норвегія готується до сценарію Brexit без угоди, щоб забезпечити постачання газу

Середа, 14 листопада 2018, 15:01

Норвегія хоче бути готовою на випадок виходу Великої Британії з ЄС без угоди, щоб уникнути перешкод для постачання природного газу та іншої торгівлі з британцями.

Про це пишe Bloomberg.

Міністр торгівлі Норвегії Турбйорн Рое Ісаксен зустрівся з міністром міжнародної торгівлі Британії Ліамом Фоксом у Лондоні, обговоривши Brexit та майбутні відносини між двома країнами після відходу королівства з Європейського Союзу.

"Ми повинні готуватися до сценарію без угоди", - сказав норвезький міністр. "Ніхто цього не хоче, але це ймовірний результат, до якого нам доведеться підготуватися", - додав він.

Норвегія - найбільший постачальник природного газу до Великої Британії. Обидві країни поділяють глибокі взаємні інтереси, щоб постачання газу не ускладнилося навіть якщо Лондон вийде з ЄС без угоди. Велика Британія - це найбільший ринок для Норвегії, експорт минулого року становив близько 23 мільярдів доларів (переважно нафта та газ).

"У нас близько 25-30 відсотків британського ринку газу, це настільки ж важливо для британців, як і для нас", - заявив Рое Ісаксен.

Якщо Лондон вийде з блоку без укладання угоди, то в деяких областях застосовуватимуться правила СОТ і підвищені тарифи, зазначив міністр. Британці "нас також запевнили, що їхньою метою є також мінімізація будь-яких порушень із підвищенням тарифів", сказав він.

Норвегія є членом Європейського економічного союзу і майже вільно торгує з рештою країн ЄС.

Британські громадяни, які вже живуть в Норвегії, і норвезькі громадяни, які проживають у Великій Британії, матимуть право на проживання навіть у разі відсутності угоди щодо Brexit.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: