Прем'єр Норвегії укріпила позиції після виграшу "історичного" голосування

Понеділок, 5 листопада 2018, 12:25

Норвезька партія "Християнські демократи" проголосувала проти переходу до співпраці з опозиційною Лейбористською партією, що фактично загрожувало знищенням парламентської коаліції на чолі з прем'єр-міністром Ерною Сольберг.

Про це пише Bloomberg.

Більшість "Християнських демократів" підтримала початок переговорів про приєднання до уряду, що може дати 57-річній Сольберг більшість, до якої вона прагнула останні п'ять років.

 
Ерна Сольберг
Kyrre Lien/Bloomberg

Маючи більшість за спиною, вона буде мати більше сил, щоб просунути свою програму зниження податків та виведення економіки Норвегії з-під нафтової залежності, йдеться у матеріалі.

Голосування союзників Сольберг назвала історичним. "Це було моєю метою протягом довгого часу", - сказала вона.

"Християнські демократи" мають лише 8 крісел у 169-місному парламенті, проте надавали часто вирішальну допомогу коаліції меншості, починаючи з 2013 року. Їхній лідер Кнут Арільд Харейде, який виступав з критикою уряду, заявив у п'ятницю, що покине пост через результати голосування, але закликав до партійної єдності.

Намагаючись заманити "Християнських демократів" до коаліції, Консервативна партія Сольберг почала обговорення більш жорстких законів про аборти. Цей крок з потужним скептицизмом сприйняла опозиція, а також коаліційні партнери консерваторів - права антиіммігрантська Партія прогресу та "Ліберали".

Якщо цей задум стане успішним, Ерна Сольберг буде вести переговори щодо нової політичної платформи з чотирма правоцентристськими партіями і може забезпечити більшість у парламенті. Першою перешкодою буде узгодження бюджету на наступний рік, який представили 8 жовтня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: