Додон пообіцяв депутатам Держдуми відстоювати російську і налагодити відносини з РФ

Середа, 21 листопада 2018, 15:28

Президент Молдови Ігор Додон запевнив російських депутатів, що Росія назавжди залишиться стратегічним партнером Молдови та пообіцяв їм відстоювати російську мову і права російськомовних громадян.

Про це він заявив під час виступу 21 листопада перед депутатами російської Держдуми, повідомляє NewsMaker.

Свою промову Додон почав з того, що заявив: Російська Федерація була, є і буде стратегічним партнером для Молдови, на що депутати відреагували оплесками.

Додон запевнив, що майже все населення Молдови в більшій чи меншій мірі володіє російською мовою, а третина молдовських громадян називають російську мову основною мовою спілкування.

"Російській мові в Молдові законодавчо надано статус мови міжнаціонального спілкування", - додав президент Молдови і пообіцяв зберегти статус російської мови. Зауважимо, Конституційний суд Молдови визнав застарілим закон від 1989 року, який наділяв російську мову статусом мови міжнаціонального значення.

Додон також впевнений, що після виборів новий уряд та парламент визначать першочерговим завданням повноцінне відновлення діалогу з РФ, атакож відновлення роботи Міжурядової комісії з торговельно-економічного співробітництва Молдови та Росії.

Додон запропонував обом країнам підписати Декларацію про стратегічне партнерство і створити Спільний комітет на високому політичному рівні, метою якого буде всебічне обговорення питань стратегічного характеру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.