Фінляндія призупинила експорт зброї до Саудівської Аравії і ОАЕ

Четвер, 22 листопада 2018, 17:27

Фінляндія вирішила призупинити видачу дозволів на експорт зброї до Саудівської Аравії та ОАЕ.

Про це йдеться у повідомленні МЗС Фінляндії.

"Уряд розглянув питання експорту зброї і вирішив, що в нинішній ситуації немає передумов для нових дозволів на експорт зброї в Саудівську Аравію або Об'єднані Арабські Емірати. Під час обговорення цього питання особливо враховувалася тривожна гуманітарна ситуація в Ємені", - йдеться в повідомленні.

Як наголосили в МЗС, у питанні експорту зброї фінський уряд діє залежно від конкретної ситуації і дотримується критеріїв ЄС, необхідних для такого експорту, які враховують стан прав людини і регіональну стабільність та мир.

Як повідомлялося, Данія вирішила призупинити видачу дозволів на експорт зброї та військової техніки в Саудівську Аравію у зв’язку з убивством саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, а також ситуації в Ємені.

19 листопада уряд Німеччини оголосив про рішення повністю зупинити експорт зброї до Саудівської Аравії у зв’язку з убивством Хашоггі. Скільки часу діятиме заборона на експорт озброєння, наразі не відомо. 

Критик саудівського королівського двору Джамаль Хашоггі був убитий у консульстві королівства у Стамбулі 2 жовтня. Саудівська прокуратура стверджує, що журналіста убили після того, як не змогли добровільно переконати його повернутись у Саудівську Аравію.

Турецька сторона впевнена, що Хашоггі планували убити заздалегідь, з високою вірогідністю - за вказівкою оточення наслідного принца або й самого принца.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.