Політична криза у Швеції: центристи відмовилися підтримати кандидата у прем'єри

Понеділок, 10 грудня 2018, 13:22

Центристська партія Швеції заявила, що буде голосувати проти призначення лідера соціал-демократів Стефана Льовена на посаду прем'єр-міністра, оскільки він відхилив їхні політичні вимоги.

Про це повідомляє Reuters.

"Нам потрібно буде побачити набагато більш ліберальні політичні реформи, щоб центристи мали змогу домовитися і дозволити Стефану Льовену працювати ще чотири роки", - сказала лідер партії Анні Луф.

Центристська і Ліберальна партії минулого місяця заявляли, що готові підтримати Льовена, якщо він прийме низку важливих політичних компромісів, включаючи зниження податків та більш ліберальний трудовий закон.

Швеція перебуває без уряду з 9 вересня після парламентських виборів. Відмова центристів підтримати Льовена не дасть йому змоги зібрати достатньо голосів у парламенті.

За інформацією The Local, спікер парламенту Андреас Норлін оголосить наступний крок у процесі формування уряду сьогодні після зустрічі з Льовеном.

Спікер раніше мав намір просити парламент проголосувати за Льовена як кандидата в прем'єр-міністри, і перша можлива дата парламентського голосування буде в середу, 12 грудня.

Однак голосування можуть відкласти, якщо є вагомі підстави, наприклад, якщо Льовен зможе переконати спікера, що він веде продуктивні переговори з іншими лідерами партії та потребує трохи більше часу, щоб досягти компромісу з ними.

Парламент раніше вже відхилив кандидатуру лідера поміркованої партії Ульфа Крістерссона. Голосування за Льовена буде другою спробою призначити прем’єра. Якщо парламент чотири рази не підтримає жодного кандидата, автоматично призначаються дострокові вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.