Угода ACAA – наш новий пріоритет у відносинах з ЄС – Порошенко

Середа, 2 січня 2019, 16:08

Президент Петро Порошенко назвав чотири нових пріоритети розвитку торгівлі з ЄС.

Про це голова держави заявив у пості на своїй сторінці у Facebook, присвяченому третій річниці старту режиму вільної торгівлі з ЄС.

"Наші наступні пріоритети у розвитку торгівлі з ЄС – це посилена митна співпраця, укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, адаптація законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів",- пише Порошенко.

Він також згадав, що з 1 січня розпочалося застосування Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.

Нагадаємо, приєднання до угоди ACAA (Agreement on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Products) дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію знаком СЕ та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації. Потенційно угода ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування.

Детальніше про цю угоду та перспективи долучення до неї України можна почитати у статті "Промисловий безвіз": чим важлива угода ACAA та чому її підписання гальмується".

В уряді вже висловили невдоволення пасивністю Мінекономрозвиту у питанні приєднання до цієї угоди.

Під час останнього засідання Ради асоціації було досягнуто рішення, що на початку 2019 року до нас приїде оціночна місія - це має запустити діалог про умови, які має виконати Україна для старту офіційних переговорів про ACAA. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: