ЄС закликав до виборів у Венесуелі, інакше "вживатиме подальші дії"

Субота, 26 січня 2019, 17:44

Європейський союз закликає якомога швидше провести дострокові вибори у Венесуелі, в іншому випадку має намір визнати лідера опозиції в якості керівника країни.

Про це йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

"ЄС настійно закликає до термінового проведення вільних, прозорих і таких, що заслуговують на довіру президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів і конституційного порядку Венесуели", - йдеться в заяві.

"За відсутності оголошення про організацію нових виборів з необхідними гарантіями протягом наступних днів ЄС вживатиме подальші дії, в тому числі з питання визнання керівництва країни відповідно до статті 233 венесуельської конституції", - зазначила Могеріні.

У Брюсселі підкреслили, що президентські вибори минулого року не були ні вільними, ні чесними, ні надійними, без демократичної легітимності.

В ЄС знову заявили про свою повну підтримку Національних зборів, лідер яких Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим главою держави.

"Ми підтверджуємо нашу глибоку віру в те, що мирне і всеосяжне демократичне рішення є єдиним виходом з нинішньої політичної безвиході і спровокованої нею серйозної соціальної кризи", - відзначили в Брюсселі.

Нагадаємо, Німеччина та Іспанія дали президенту Ніколасу Мадуро 8 днів на оголошення виборів у Венесуелі.

Нагадаємо, лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом після того, як по всій країні прокотилися багатотисячні акції протесту проти Мадуро. Гуайдо підтримали США і багато латиноамериканських країн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.