ЄС припиняє фінансування неурядових організацій Швейцарії

Середа, 6 лютого 2019, 14:36

Швейцарські неурядові організації більше не матимуть права на фінансування з фондів Європейського союзу.

Про це повідомляє ВВС.

10 швейцарських неурядових організацій отримали листа з Брюсселя, в якому вказано, що більше немає "належної правової основи" для надання грошей організаціям, які не базуються в ЄС.

Швейцарські установи отримують фінансування на основі досягнень запропонованого ними проекту допомоги. Кошти надходили від департаменту Єврокомісії з гуманітарної допомоги - ECHO.

Серед організацій, які більше не отримуватимуть коштів, Caritas Switzerland, яка зараз здійснює програму "Якість навчання і захист дітей" в Сирії вартістю 1,2 млн євро.

"Ми були проінформовані в дуже короткий термін. На цьому міжнародному рівні дуже незвично передавати таке рішення лише за десять днів до того, як воно набуде чинності", - сказав глава організації Стефан Грібі.

"Ми здивовані тим, що інтерпретація тієї ж правової ситуації змінилася", - додав Александр Кох з World Vision Switzerland. "Ми не очікували, що це партнерство закінчиться так раптово, без попереднього обговорення або часу для роботи над компромісом", - додав він.

ECHO наполягає, що рішення покласти край швейцарському фінансуванню на суму близько 50 млн євро на рік базується виключно на юридичній переоцінці.

Але швейцарські агентства в цьому не впевнені і вони підозрюють, що стали жертвами планів дій ЄС після Brexit - якщо Брюссель має намір покінчити з фінансуванням агентств з надання допомоги у Британії, то те саме має відбутися і в інших країнах.

Відносини між ЄС і Швейцарією регулюються понад 100 двосторонніми угодами, які Брюссель хоче замінити одним договором. 

Угода мала бути підписана ще на початку року, однак швейцарська влада заявила, що договір може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні. За проектом, Швейцарія автоматично адаптує свої правила міграції та соціального забезпечення до законодавства ЄС.

Європейська комісія надала Швейцарії ще шість місяців для внутрішнього узгодження нової загальної угоди, однак попередила, що не повернеться за стіл переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.