Зеркаль: Україна доведе, що Суд ООН має юрисдикцію розглядати позов проти РФ

Вівторок, 4 червня 2019, 11:16

Міжнародний суд ООН має ухвалити рішення про те, що він має юрисдикцію розглядати справу за позовом України щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявила під час відкритого слухання у Гаазі у своїй вступній заяві заступниця глави МЗС, агент України у цій справі Лана Зеркаль.

За словами Зеркаль, вчора під час представлення своїх заперечень Росія показала зневагу до міжнародного права та народу України.

"Це затягування процесу з метою уникнення відповідальності за свою незаконну поведінку. Це знівечення принципів міжнародного права з метою легітимізації власної руйнівної діяльності. І, зрештою, коли все це не спрацьовує, у хід йде заперечення усіх відомих фактів", - сказала вона.

Зеркаль наголосила, що Росія вчинила численні порушення міжнародного права, і тепер прагне уникнути відповідальності.

"В результаті виникає відчуття наділеності правом зневажати право, без жодних наслідків. Росія продовжує спотворювати цю справу, представляючи її як політично вмотивовану та штучну", - сказала вона.

За словами Зеркаль, Росія також вводить Суд в оману щодо виконання нею наказу Суду про тимчасові заходи.

"Виступаючи перед вами, мушу висловити обурення України з приводу неповаги, яку виявляє Росія до обов’язкового наказу цього Суду. Ситуація була невідкладною два роки тому і стала сьогодні ще більш невідкладною. Заборона Меджлісу залишається в силі, а україномовну освіту в Криму годі й шукати. Дітей кримських татар навчають за новими підручниками, в яких виправдовується сталінська масова депортація їхнього народу у 1944 році", - зазначила Зеркаль.

Вона підкреслила, що Росія не хоче, щоб цей Суд розглядав справу України по суті, але адвокати України представлять чіткі аргументи, що справа подана належним чином.

"Цього тижня перед вами стоїть єдине питання – це питання юрисдикції. Україна продемонструє, що цей Суд має юрисдикцію розглядати позов України за обома конвенціями", - сказала Зеркаль.

Раніше Зеркаль заявляла, що подані Росією заперечення РФ у справі за позовом України до Міжнародного суду ООН спрямовані на те, щоб заплутати і перекрутити справу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.