В Суді ООН розповіли, як РФ маніпулює з тлумаченням актів тероризму

Вівторок, 4 червня 2019, 12:52

Юристка Марні Чік, яка представляє Україну на слуханнях у Міжнародному суді ООН в Гаазі, пояснила, у чому полягають маніпуляції Росії щодо актів тероризму, на які посилається Україна у власному меморандумі у справі Україна проти Росії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомила агент України у цій справі, заступниця глави МЗС Олена Зеркаль.

Передусім Марні Чік наголосила, що докази України у справі свідчать про те, що терористичні акти, про які заявляє Україна, безпосередньо підпадають під статтю 2(1)(a) та (b) Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Зеркаль: Україна доведе, що Суд ООН має юрисдикцію розглядати позов проти РФ

"Україна не просто називає акти терористичними, ми зібрали достатню кількість доказів – сотні додатків – для доведення порушення згідно зі статтею 2 Конвенції", - сказала вона.

Зокрема, зібрані і надані суду докази підтверджують, що зброя, яка використовувалася при бомбардуванні цивільних осіб в порушення Конвенції, надходила з Росії.

Серед маніпуляцій РФ Чік назвала стверджування РФ, що катування та вбивства цивільних осіб у так званих "ДНР" і "ЛНР" є звичайними злочинами, які не мали мети залякати населення.

Україна пояснила у Гаазі, як РФ порушила конвенцію про фінансування тероризму

Крім того, Росія стверджує, що в обстрілі Маріуполя реальною метою "ДНР-івців" був контрольно-пропускний пункт та називає його військовою ціллю. Проте є докази, як увечері перед нападом члени "ДНР" обговорювали бажання знищити Східний район Маріуполя.

Чік також підкреслила, що Росія не заперечує усвідомлення терористичної діяльності російськими громадянами, які фінансують "ДНР", "ЛНР" та інших злочинців в Україні. Крім того, Росія не висловила заперечень щодо кваліфікації вибухів у Харкові та інших українських містах як злочинів за Конвенцією про боротьбу з тероризмом.

Нагадаємо, міжнародний суд ООН 3 червня почав розгляд справи щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Публічні слухання проходять у Гаазі з понеділка по п'ятницю. Слухання присвячені попереднім запереченням, висунутим Російською Федерацією.

Раніше Зеркаль заявляла, що подані Росією заперечення РФ у справі за позовом України до Міжнародного суду ООН спрямовані на те, щоб заплутати і перекрутити справу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.