Бундестаг проголосував щодо "Північного потоку-2", в уряді кажуть, що проблеми немає

оновлено
Середа, 13 листопада 2019, 19:58

Німецький Бундестаг з другої спроби ухвалив енергетичне законодавство, яке стосується газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє "Європейська правда".

За рішення, яке імплементує нову Газову директиву ЄС у німецьке законодавство, проголосував блок Ангели Меркель ХДС/ХСС та соціал-демократи і вільні демократи.

Німецькі медіа, до прикладу видання Handelsblatt пишуть що документ містить поправки, які дозволяють вивести з-під дії європейських правил частину газопроводу "Північний потік-2" і тим самим прибрати останні перепони для завершення будівництва газогону та його запуску.

Водночас, в українському уряді запевняють, що ключові проблемні моменти з проєкту прибрали

Євродепутат: "Північний потік-2" збудують, але це можна загальмувати

"Зелені" і ультраправі з "Альтернативи для Німеччини" голосували проти. "Ліві" утрималися. Німецький журналіст Юліан Рьопке зауважив, що "АдН" голосувала проти, тому що переконана, що закон зупинить "Північний потік-2". 

"Партія "Альтернатива для Німеччини" проголосувала проти закону, оскільки побоюється, що він може зупинити "Північний потік-2". Не тому, що вона побоюється, що він уможливить його. Поняття не маю, як вони дійшли до такої інтерпретації", - дивується журналіст.

Запропоновані федеральним урядом зміни стосуються 12-мильної ділянки газогону, яка знаходиться у територіальних водах Німеччини.

Нагадаємо, у ніч на 8 листопада німецький Бундестаг мав розглянути внесений урядом законопроєкт, покликаний створити умови для виведення газогону "Північний потік-2" з-під дії нової редакції Третього енергопакету ЄС. Проте голосування зірвала ультраправа "Альтернатива для Німеччини", домігшись підтвердження відсутності кворуму у сесійній залі.  

"Північний потік-2" без обмежень: що викликало згоду Данії на скандальний російський газопровід

За оновленим енергетичним законодавством ЄС, ухваленим цього року, на новозбудовані морські газогони мають поширюватися норми так званого Третього енергопакету. Його ключова теза – обов’язкове відокремлення бізнесів видобування, транзиту газу та його постачання. 

"Газпром" одночасно видобуває газ та контролює газопровід для його транзиту в Європу.  Оператором "Північного потоку-2" є компанія Nord Stream 2 AG, 100% акцій якої належать "Газпрому".

Про події довкола "Північного потоку-2" в німецькому парламенті читайте у статті - "Газова ніч у Бундестазі: чи вдасться Німеччині врятувати Nord Stream-2".

Позиція уряду - у новині В уряді переконані, що рішення Німеччини не дає зеленого світла для Nord Stream-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.